Res je odličen! Kdo? Ja, recept za rižev narastek, ki ga poznajo le najboljše gospodinje!
Rižev narastek je ena tistih dobrih klasik, ki jih imamo Slovenci res radi. Je zelo preprost za pripravo, hkrati pa zelo okusen in nasiten. Lahko ga postrežete kot samostojno sladico, ali pa kot prilogo k drugim jedem, kot so juhe ali enolončnice.
Od kod izvira rižev narastek?
Rižev narastek izvira iz Azije, kjer je znan že tisočletja. V Evropo je prišel šele v srednjem veku, ko so se trgovci iz Evrope vrnili iz Azije.
Kdaj se prvič omenja rižev narastek v zgodovinskih virih?
Rižev narastek se prvič omenja v zgodovinskih virih v 13. stoletju na Kitajskem. V Evropi pa se prvič omenja v 15. stoletju in to v Nemčiji.
Kako spečete najboljši rižev narastek?
Sestavine
– 200 g riža
– 1 l mleka
– 100 g sladkorja
– 4 jajca
– 1 vanilijev sladkor
– 1 žlička cimeta
– 1 žlica limoninega soka
Priprava
Mleko zavrite in posolite. V vrelo mleko stresite riž in kuhajte na zmernem ognju 20 minut, ali dokler riž ni kuhan. Riž odstavite in pustite, da se ohladi. Medtem v skledi stepite jajca, sladkor in vanilijev sladkor. V ohlajeni riž vmešajte jajčno maso, cimet in limonin sok. Testo vlijte v namaščen in pomokan pekač. Pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 30 minut, ali dokler narastek ni pečen.
Kako postrežete rižev narastek?
Rižev narastek postrezite, ko je ta še topel ali pa ko je hladen. Lahko ga prelijete tudi s sadnim kompotom ali z vašim poljubnim prelivom.
Dober tek!
(Foto: Getty Images, Pexels)