Tudi sol ima svoje skrivnosti: Presenečeni boste, tega pa zagotovo niste vedeli o soli.
Sol je ena izmed najbolj osnovnih in najpogosteje uporabljenih začimb v kuhinji. Uporabljamo jo za popravljanje okusa jedi, za konzerviranje hrane in celo za zdravljenje nekaterih zdravstvenih težav. A če je sol tako razširjena in uporabna, se lahko vprašamo, ali se sploh lahko pokvari.
Kaj pa pravi znanost?
Znanstveno gledano, je sol zelo odporna na kvarjenje. Je namreč mineral, ki ne vsebuje vode, ki je potrebna za rast bakterij. Zato je sol običajno varna za uživanje tudi po tem, ko je rok trajanja že potekel.
Kaj pa v resnici?
V resnici se sol lahko pokvari, vendar se to zgodi zelo redko. Najpogosteje se to zgodi, če sol ni pravilno shranjena. Če je sol izpostavljena vlagi, lahko na njej začnejo rasti plesni.
Kako torej pravilno shranjevati sol?
Da bo sol ostala sveža čim dlje, jo shranjujte v suhem, temnem in hladnem prostoru. Lahko jo shranite v zaprti posodi ali v steklenem kozarcu z tesnim pokrovom.
Zaključek
Če imate doma sol, ki je že nekaj let stara, jo lahko še vedno varno uporabljate. Vendar pa je dobro, da vedno preverite, če ni videti v redu ali pa diši čudno. Če je sol plesniva, jo je treba seveda zavreči.
(Foto: Getty Images, Pexels)