Riž, ki se vam ne bo razkuhal? To je trik, ki ga morate poznati vsi!
Riž je priljubljena jed po vsem svetu, a ga marsikdo ne zna pravilno skuhati. Rezultat je pogosto trd, lepljiv ali celo razkuhan riž. Če ste tudi vi med tistimi, ki imate težave s kuhanjem riža, ne skrbite. V tem članku vam bomo razkrili trik, s katerim boste lahko vedno skuhali popoln riž.
Kako narediti riž, ki se ne razkuha?
1. Izberite pravo vrsto riža.
Za prilogo izberite dolgozrnati riž, kot je basmati ali jasmin. Te vrste riža se ne lepijo in so tako lažje za kuhanje.
2. Operite riž.
Pred kuhanjem riž temeljito sperite pod tekočo vodo. Tako boste odstranili odvečni škrob, ki lahko povzroči, da se riž razkuha.
3. Uporabite pravo razmerje vode in riža.
Na splošno velja, da je za eno skodelico suhega riža potrebno dve skodelici vode.
4. Ne mešajte riža med kuhanjem.
Riž med kuhanjem ne mešajte, saj lahko to povzroči, da se zrna razkuhajo.
5. Pokrijte lonec in kuhajte na majhnem ognju.
Ko voda zavre, zmanjšajte na majhen ogenj in lonec pokrijte.
6. Pustite, da riž počiva.
Ko je riž kuhan, ga pustite še 5 minut, da počiva. Tako se bo škrob v zrnu enakomerno razporedil in riž bo bolj krepak.
In to je to! S tem trikom boste lahko vedno skuhali popoln riž, ki se ne bo razkuhal.
Še nekaj dodatnih nasvetov:
– Če želite, da bo riž bolj aromatičen, mu lahko dodate malo soli, masla ali zelišč.
– Riž lahko uporabite za pripravo različnih jedi, kot so rižota, rižev narastek ali mlečni riž.
Zdaj pa poskusite ta trik in zagotovo vam bo uspelo!
(Foto: Getty Images)