To so razlogi, zakaj bi morali bolj pogosto uživati jabolka

Jabolka so okusno sadje z izjemno hranilno vrednostjo, ki prinašajo številne koristi za zdravje.
Jabolka so vir pomembnih hranil, kot so prehranske vlaknine, vitamin C, vitamin A, vitamin B-kompleksa (kot so B1, B2, B3, B5 in B6) ter minerali, kot sta kalij in kalcij. To so hranila, ki so bistvena za naše zdravje in splošno počutje.

Pomembna hranila
Prehranske vlaknine v jabolkih so zelo koristne pri prebavi. Preprečujejo zaprtje in skrbijo za zdravo črevesno floro. Vlaknine v jabolkih nam dajejo občutek sitosti, zato lahko uživanje jabolk pripomore pri uravnavanju telesne teže. Jabolka lahko uživamo kot zdrav prigrizek z nizko vsebnostjo kalorij.

Jabolko je zdravilni sadež, ki z vsebnostjo topnih vlaknin pomaga zniževati “slab” holesterol v krvi, to pa zmanjšuje tveganje za možgansko kap in bolezni srca.
Jabolka so bogata z antioksidanti, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu. Antioksidanti v zmanjšujejo vnetja in ščitijo naše celice pred poškodbami.
Jabolka vsebujejo veliko vode, zato nas uživanje jabolk hkrati tudi hidrira. Ustrezna hidracija je tesno povezana z ohranjanjem zdrave kože in uravnavanjem telesne temperature.
Antioksidanti in vitamin C v jabolkih spodbujajo nastajanje kolagena in tako prispevajo k zdravi koži. Našo kožo ščitijo pred poškodbami zaradi UV-žarkov in drugimi onesnaževalcev iz okolja.

Z rednim uživanjem jabolk lahko zmanjšamo tveganje za kronične bolezni, vključno z nekaterimi vrstami raka, boleznimi srca in ožilja. Žvečenje jabolk lahko ohranja zdravje ustne votline, saj spodbuja tvorbo sline, to pa lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek zobne gnilobe.
Pomembno je, da v vsakdanje obroke vključimo sadje kot so jabolka, saj so zelo koristna za naše zdravje. Jabolka moramo zaužiti z olupkom, saj ta vsebuje veliko hranilnih snovi in vlaknin.
Foto: pexels.com