Uporaben trik za daljšo obstojnost živil! To je naravni konzervans, ki ga imamo vsi doma

Sodo bikarbono lahko uporabimo kot naravni konzervans za nekatere vrste živil. Je odlična alternativa kemičnim konzervansom, ki so lahko na dolgi rok nevarni za zdravje.

Soda bikarbona lahko sadju ali zelenjavi, ki je nagnjeno k porjavenju ob stiku z zrakom, pomaga ohraniti strukturo in barvo. Takšno sadje ali zelenjava so jabolka, krompir, avokado in artičoke.

Za doma pripravljen konzervans boste potrebovali 2 žlički sode bikarbone in skodelico vode. Pripravite raztopino tako, da ti dve sestavini zmešate. V raztopino pomočite sadje ali zelenjavo, da upočasnite oksidacijo.
Sodo bikarbono lahko uporabimo tudi za mehčanje mesa. Če jo nanesemo na trši kot mesa, bo dvignila pH mesa in tako bo zaradi razgradnje beljakovin mehkejše. Pred kuhanje sodo izperite, da se izognete neželenim okusom.

Če dodamo sodo bikarbono v vodo, v kateri se namaka ali kuha fižol, lahko skrajšamo čas kuhanja. Soda bo med kuhanjem pomagala zmehčati fižol, ta pa bo lažje prebavljiv.
Čeprav je lahko soda bikarbona koristen naravni konzervans, jo moramo uporabljati v pravih razmerjih, saj lahko prekomerna uporaba sode bikarbone pri nekaterih živilih povzroči neželen okus in teksturo. uživanje.
Foto: pexels.com