Zlata začimba, ki bi jo morali uživati vsi

Kurkuma je zlata začimba z zdravilnimi lastnostmi in kulinarično privlačnostjo.
Kurkuma je živo rumena začimba, ki jo pridobivamo iz koreninic rastline Curcuma longa. Že stoletja je priljubljena začimba po vsem svetu zaradi kulinarične uporabnosti, značilnega okusa in zdravstvenih koristi.

Kurkuma daje jedem topel okus s pridihom citrusov. Je temelj indijske in jugovzhodne azijske kuhinje, ki jedem doda globino. Kurkumo poznamo kot začimbo v prahu, svežo korenino ali pa kot glavno sestavino v začimbni mešanici curry.
Zdravstvene koristi
Kurkuma vsebuje bioaktivno spojino kurkumin, ki je znana po izjemnih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Antioksidanti pomagajo pri boju proti prostim radikalom v telesu, kar pa pripomore k boljšemu počutju. Kurkumin tudi zmanjšuje vnetja in lajša bolečine v sklepih. Redno uživanje kurkume lahko pripomore tudi k izboljšanju zdravja prebavil in boljšemu delovanju srca.
Nekatere študije celo kažejo, da redno uživanje kurkume lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot sta rak in Alzheimerjeva bolezen.

Vsestranska uporaba
Kurkumo lahko uporabimo kot kot naravno sredstvo proti aknam in za posvetlitev polti. Vključimo jo lahko v maske za obraz in tretmaje za kožo.
Kurkuma je začimba z značilnim okusom in pestro zgodovino. Zaradi številnih koristi za zdravje je zelo cenjena začimba po vsem svetu.
Foto: pixabay.com