Ne veste, kako dobiti dovolj vitamina B12?
Živila, ki vsebujejo največ vitamina B12, so predvsem živalskega izvora. To so:
– Meso: jetra, svinjina, govedina, jagnjetina, perutnina
– Ribe in morski sadeži: losos, tuna, sardine, školjke, rakci
– Mlečni izdelki: mleko, jogurt, sir
– Jajca
Vsebnost vitamina B12 v nekaterih živilih:
Jetra: 60 µg na 100 g
Losos: 5 µg na 100 g
Tuna: 1,4 µg na 100 g
Svinjina: 2,5 µg na 100 g
Mleko: 0,5 µg na 100 g
Jogurt: 1 µg na 100 g
Sir: 1,5 µg na 100 g
Jajca: 0,5 µg na jajce
Priporočen dnevni vnos vitamina B12 za odrasle je 2,5 µg. Pri nosečnicah in doječih materah je priporočen vnos nekoliko višji, in sicer 2,6 µg oziroma 2,8 µg na dan. Pri ljudeh, ki se prehranjujejo z rastlinsko hrano, je pomembno, da poskrbijo za zadosten vnos vitamina B12. To lahko storijo z uživanjem obogatenih živil, kot so žitarice, rastlinski napitki ali jogurti, ali pa z jemanjem prehranskih dopolnil.
Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči različne zdravstvene težave, kot so:
– Anemija
– Depresija
– Zmanjšana koncentracija
– Mišična šibkost
– Trzanje mišic
– Težave z ravnotežjem
Če imate kakršne koli simptome pomanjkanja vitamina B12, se posvetujte z zdravnikom.
(Foto: Getty Images)