Joj, pa ne že spet te muhe! Vam je to kaj poznano?
Odgovor na to vprašanje je odvisen od vrste hrane in od tega, kako dolgo je muha bila na njej. Muhe so prenašalci bakterij, ki lahko povzročijo prebavne motnje, kot so driska, bruhanje in slabost. Te bakterije lahko najdemo v blatu, na razpadajočih odpadkih in na smetiščih… Ko muha pristane na hrani, lahko na njo seveda prenese te bakterije. Zato bo bolj varno, da se takšne hrane izogibate, če je na njej muha ostala dlje časa. Če je muha na hrani ostala več kot nekaj minut, je verjetno, da je na njo že prenesla bakterije.
Naslednje vrste hrane so še posebej občutljive na bakterije, ki jih prenašajo muhe:
Hrana, ki je že pripravljena za uživanje, kot so sendviči, solate in sladice. Hrana, ki je bila pripravljena pred kratkim, kot so sveže pripravljena meso, perutnina in ribe. Hrana, ki je bila pripravljena na prostem, kot so prigrizki na pikniku in hrana, ki je bila pripravljena na žaru. Če na hrani opazite muho, jo je najbolje odstraniti in hrano temeljito oprati. Če je hrana že pripravljena za uživanje, jo je najbolje zavreči.
Tukaj je nekaj nasvetov, kako se znebiti muh in preprečiti, da bi na hrano pristale muhe:
Hranite hrano v dobro zaprtih posodah. Redno čistite kuhinjo in druge prostore v hiši. Uporabljajte muholovke ali druge metode za odvračanje muh. Upoštevanje teh nasvetov vam bo pomagalo, da boste svojo hrano varno uživali.
(Foto: Getty Images)