Vsestranska uporabnost fig

Fige so sočno sadje z bogato kulinarično zgodovino. Cenjene so zaradi svoje naravne sladkosti, in edinstvene teksture. So vsestransko uporabne tako v slanih kot tudi sladkih jedeh.
Zgodovina
Fige imajo zelo bogato preteklost, ki sega vse do starodavnih civilizacij. Na območjih, kot so Mezopotamija, Egipt in Sredozemlje, so fige veljale za simbol plodnosti in obilja. Že takrat so bile cenjene zaradi izvrstnega okusa in hranilne vrednosti.

Obstaja več različnih vrst fig. Poznamo:
Črne fige: Imajo temno vijolično ali črno lupino, sredica pa je mesnata in sladka.
Kalimirske fige: Lupina je zlatorumena, okus pa spominja na oreščke in cvetlični med.
Kadota fige: Imajo svetlo zeleno lupino s sladko, blago sredico.
Jadranske fige: Njihova lupina je sivozelena ali rumena. Sredica je sladkega okusa, ki je podoben medu.
Kulinarika
Fige so cenjene zaradi svoje vsestranskosti v jedeh.
Sveže fige lahko dodamo solatam ali narezkom, najbolje pa se podajo k predjedem s pršutom.

Zdrav prigrizek
Fige lahko posušimo in uživamo kot zdrav prigrizek, saj so pravi vir sladkosti. Posušene fige lahko dodate tudi pecivom ali pa jih zmešate z oreščki.
Marmelada
Figova marmelada je zelo enostavna za pripravo in tudi vsestransko uporabna. Lahko jo namažemo na kruh, uporabimo kot nadev za palačinke ali pa kot premaz za peciva. Figovo marmelado lahko uporabimo celo za glaziranje mesa.

Sladice
Fige se odlično obnesejo v sladicah, kot so pite, peciva in piškoti. Njihova naravna sladkost bo sladicam dodala globok okus in sočnost. Dobro se ujamejo tudi s slanimi sestavinami, kot so kozji sir, balzamični kis, pršut in zelišča.

Koristi
Fige so poleg kulinaričnega razvajanja tudi koristno živilo za zdravje. So dober vir prehranskih vlaknin in vitaminov. Vsebujejo tudi kalij in magnezij.
Foto: pixabay.com