Preproste jedi, ki jih pripravimo iz krompirja

Krompir je izjemno vsestransko živilo, priljubljeno v številnih kuhinjah po vsem svetu. Pripravimo ga lahko na številne načine. Vsaka krompirjeva jed ima poseben okus in teksturo, zato je potrebno sprobati prav vse!

Pire krompir
Kuhan krompir zmešamo z maslom, smetano, mlekom ali kislo smetano. Vse skupaj dobro pretlačimo, tako da nastane kremasta priloga. Z malo eksperimentiranja pa lahko pripravimo česnov pire krompir ali pire krompir s sirom in slanino.
Pražen krompir
Krompir skuhamo in začinimo z zelišči. Narežemo ga na kocke in popražimo na olju, dokler na zunaj ni hrustljav, v notranjosti pa še vedno mehak. Je odlična priloga k mesnim jedem.
Ocvrt krompirček
Krompir narežemo na tanke trakove ali palčke. V olju ga ocvremo do zlato rjave barve in začinimo s soljo. Ocvrt krompirček je priljubljena priloga ali prigrizek.

Krompirjeva solata
Kuhan krompir zmešamo z majonezo, gorčico, zelišči in drugimi sestavinami. Dodamo narezano čebulo in trdo kuhana jajca. To je hladna in nasitna solata, ki je polna okusov.
Njoki
Njoke pripravimo tako, da kuhan krompir zmečkamo in zmešamo z moko in jajcem ter tako dobimo nežno testo, ki ga oblikujemo v kroglice ali podolgovate njoke. Njoke skuhamo postrežemo s poljubno omako.

Ti različni postopki priprave krompirja nudijo pravo kulinarično eksperimentiranje. Iz krompirja je mogoče pripraviti številne jedi, od prijetnih in kremastih do hrustljavih in aromatičnih, zato je priljubljen v kuhinjah po vsem svetu.
Foto: freepik.com