Sopita je juha, ki bo ogrela vašo dušo
Sopita je okusna in pomirjujoča mehiška juha, ki je pripravljena iz preproste kombinacije sestavin. Toda kaj točno je sopita in kakšen je njen okus? Ime “sopita” v španščini dobesedno pomeni “majhna juha”. To je vrsta juhe z rezanci, ki je običajno pripravljena iz piščančje juhe, paradižnikove omake in testenin. V nekaterih receptih je treba dodati tudi sir, zelenjavo ali meso. Sopita ima blag in kremast okus, ki je kot nalašč za hladen dan. Testenine dodajo teksturo, paradižnikova omaka pa je kiselkasta. Če iščete krepko in nasitno juho, je sopita odlična izbira.
Tukaj je recept za pripravo sopite pri vas doma.
Sestavine
1 žlica olivnega olja
1/2 sesekljane čebule
2 stroka česna, sesekljana
1 pločevinka na kocke narezanega paradižnika, neodcejena
1 pločevinka piščančje juhe
1/2 čajne žličke posušenega origana
1/4 čajne žličke soli
1/4 čajne žličke črnega popra
1/2 skodelice majhnih testeninskih lupin
1/4 skodelice zdrobljenega sira čedar (po želji)
Navodila
V velikem loncu na srednji temperaturi segrejte oljčno olje. Dodajte čebulo in česen ter ju kuhajte približno 5 minut, dokler se ne zmehčata. V lonec dodajte na kocke narezan paradižnik, piščančjo juho, origano, sol in poper. Zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 10 minut. Vmešajte testenine in jih kuhajte, dokler ne postanejo al dente, približno 5 minut. Postrezite vroče, po želji obložene s sirom.
(Foto: Getty Images)