Carbonara testenine z znano slovensko vplivnico

Znana slovenska vplivnica Nika Krmec je s svojimi sledilci na Instagramu delila recept za okusne carbonara testenine.
Carbonara je italijanska testeninska jed iz Rima. Je prava kulinarična mojstrovina, znana po svoji preprostosti in globokem okusu. V tradicionalnem receptu za karbonaro so ključne sestavine špageti, jajca, sir pecorino romano, panceta in črni poper. Ta preprostost je del njenega čara.

RECEPT CARBONARA
- 230 g testenin
- 100 g pecorino
- Sol in poper
- 4 rumenjaki
- 1 zajemalka vode testenin
- 220 g pancete
Postopek:
Panceto narežite na manjše rezine poljubne oblike oz. velikosti. Poskrbite, da boste imeli veliko mastnih kosov, saj je maščoba bistvena pri pripravi omake.
Segrejte lonec vode za testenine. Vodo rahlo posolite, veliko manj kot običajno, saj bosta dala meso in sir jedi že precej soli.
V hladno ponev damo panceto ter pustimo, da počasi stopi vso maščobo in porjavi ter postane hrustljava. Ko se maščoba stopi in meso porjavi, nagnite ponev na eno stran, da maščoba odteče iz mesa in jo z žlico dajte v skodelico ter shranite, da jo pozneje dodate nazaj v posodo.
Zdaj vzemite večjo skledo, ločite beljak od rumenjakov in dodajte rumenjake v skledo. Beljake prihranite za zajtrk naslednji dan. Rumenjakom dodamo nariban sir in poljubno količino črnega popra ter dobro premešamo, da postane gosta kremasta masa. Na koncu dodamo še pripravljeno panceto in ohlajeno maščobo pancete.
Al dente testenine odstranimo iz vode in jih dodamo v posodo s pripravljeno maso rumenjakov. Posodo postavimo nad vodo, kjer so se kuhale testenine, dodamo zajemalko vode od testenin ter vse skupaj zelo dobro premešajte, da omaka emulgira. Kuhajte minuto ali dve, izmenično mešajte na ognju in ugasnite, da zagotovite popolno konsistenco. Po potrebi dodajte vodo za testenine, da nadzorujete količino in konsistenco omake.
Dober tek!
Foto: Instagram/nikakrmec