To je recept za mesno lazanjo, kot jo pripravi znana Slovenka

Znana slovenska vplivnica Nika Krmec je na instagramu delila recept za okusno mesno lazanjo.
Lazanja je priljubljena italijanska jed, ki je našla svoje mesto na mizah po vsem svetu. Tradicionalna lazanja je sestavljena iz plasti testenin, ki se običajno izmenjujejo z omako, sirom in pogosto z mesnim ali zelenjavnim nadevom.

Lazanjo je mogoče prilagoditi različnim prehranskim preferencam, vključno z vegetarijanskimi in veganskimi možnostmi. Meso lahko nadomestimo s špinačo, gobami ali jajčevci, veganski sir pa lahko nadomesti mlečne izdelke.
Mesna lazanja po receptu Nike Krmec
OMAKA:
- 500 g mletega mešanega mesa
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 korenček
- 1 konzerva pretlačenega paradižnika
- 1 konzerva pelatov
- 1 dl rdečega vina
- 3 žlice parmezana
- Sol in poper
- Muškatni orešček
- Bazilika
BEŠAMEL:
- 50 g masla
- 50 g moke
- 0,5 l mleka
- Sol in poper
- Muškatni orešček
Postopek:
Olupimo čebulo ter jo sesekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in narežemo na kocke. V ponvi razpustimo maslo ali olivno olje in na njem prepražimo čebulo in korenček ter ju rahlo posolimo. Vse skupaj počasi pražimo toliko časa, da čebula porumeni.
Dodamo mleto meso, ga solimo in popramo ter mu dodamo muškatni orešček. Meso dobro prepražimo, nato dodamo kozarec rdečega vina. Naj počasi vre 5-10 minut, dokler alkohol ne izpari. Nato dodamo konzervo paradižnika in pelatov.
Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo vsaj 1 uro. Po eni uri odkrijemo, dodamo 1 dl vode, parmezan in odkrito kuhamo še 15 min.
Bešamel pripravimo tako, da v kozici stopimo maslo. Dodamo moko in premešamo, da nastane gosta zmes. Med mešanjem počasi prilivamo mleko. Solimo, popramo, odišavimo z muškatnim oreščkom, dodamo parmezan in približno pet minut mešamo nad šibkim ognjem.
Na dno pekača prilijemo dve zajemalki mesne omake, nato položimo gor testenine, bešamel omako, malo sira, parmezana in sveže mozzarele. Postopek nadaljujemo v istem vrstnem redu dokler nam ne zmanjka sestavin. Zgornjo plast zaključimo z mesno omako, bešamel omako ter sirom in mozzarelo.
V Lazanjo zabodemo nekaj zobotrebcev (da se sir ne bi prijel na folijo) in jo prekrijemo z aluminijasto folijo, postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj ter jo pečemo pokrito 15 min, nato odkrijemo in pečemo še 20 min oz. dokler ne dobi rjave skorjice.
Dober tek!
Foto: Instagram/nikakrmec