Poznate razloge, zakaj so konzerve vedno valjaste oblike? Ste kdaj pomislili na to?
Verjetno niste nikoli pomislili na to, vendar obstaja znanstveni razlog, zakaj so živila v pločevinkah vedno valjaste oblike. Ne le zato, ker jih je enostavno zložiti in shraniti. Pravzaprav obstaja več razlogov, zakaj je valjasta oblika najboljša izbira za živila v pločevinkah.
To je najučinkovitejša uporaba materiala
Valj ima najmanjšo površino pri dani prostornini, zato se za njegovo izdelavo porabi manj materiala. To je pomembno, ker omogoča nižje stroške in zmanjšuje vpliv na okolje.
Je močnejša in odpornejša na pritisk
Ukrivljene stranice valja so močnejše kot ostri vogali kvadratne ali pravokotne pločevinke. To je pomembno, ker je hrana v pločevinkah pogosto pod pritiskom, bodisi zaradi vsebine v njej bodisi zaradi samega postopka konzerviranja.
Lažje jo je zapreti in odpreti
Zaradi ukrivljenih robov valja je pločevinko lažje tesno zapreti. To pomaga preprečiti kvarjenje živil in tudi preprečuje dostop onesnaževalcev.
Lažje jo je označiti in zložiti
Valjasto obliko je tudi lažje označiti in zlagati, zato je shranjevanje in prevoz učinkovitejši.
Ko boste naslednjič segli po pločevinki juhe ali fižola, boste vedeli, zakaj je oblikovana tako, kot je. Zahvaljujoč znanosti o geometriji so valjaste pločevinke najboljši način za shranjevanje živil in njihovo varno uživanje.
(Foto: Getty Images)