Skrivnost, kako se ogreti vso zimo, je ta švedska juha

Ärtsoppa ali švedska grahova juha je tradicionalna švedska jed, ki jo uživajo že stoletja. To je krepka in nasitna juha iz suhega rumenega graha, šunke ali klobas in začimb. Natančen izvor ärtsoppe ni znan, vendar naj bi izvirala iz srednjega veka. Sprva je bila kmečka jed, vendar je sčasoma postala priljubljena med vsemi sloji ljudi.
Jed Ärtsoppa se na Švedskem tradicionalno pripravlja ob četrtkih. Osnovne sestavine jedi ärtsoppa so suhi rumeni grah, šunka ali klobase in začimbe. Vendar obstaja veliko različnih različic juhe. Nekateri v juho dodajajo korenje, zeleno ali čebulo. Drugi dodajajo zelišča, kot sta timijan ali majaron.
Ärtsoppa se običajno postreže s kančkom gorčice in ploščatim kruhom ali palačinkami. Včasih se postreže tudi s ščepcem švedskega punscha, sladkega likerja, narejenega iz ruma in araka.

Ärtsoppa je okusna in krepka juha, ki je kot nalašč za hladen zimski dan. Je tudi odličen način za uporabo ostankov pršuta ali klobas. Če iščete novo in zanimivo juho, ki bi jo poskusili, poskusite ärtsoppo!
(Foto: Getty Images)