Kralj, ki naj bi na Švedsko iz Turčije prinesel mesne kroglice
Köttbullar je švedska jed iz mesnih kroglic, pripravljena iz mletega govejega, svinjskega ali telečjega mesa. Običajno se jih postreže z omako iz brusnic, pire krompirjem in omako. Köttbullar je na Švedskem priljubljena jed.
Zgodovina te jedi je nekoliko nejasna. Prvi znani recept za köttbullar se je pojavil v švedski kuharski knjigi leta 1755, vendar se domneva, da jed izvira iz Turčije. Švedski kralj Karel XII. je med letoma 1713 in 1718 živel v izgnanstvu v Osmanskem cesarstvu in domnevajo, da je recept za köttbullar prinesel s seboj na Švedsko. Prvotna turška različica je bila pripravljena iz jagnjetine, švedska različica pa uporablja mešanico mlete govedine in svinjine. Te mesne kroglice so tudi različno začinjene, saj švedska različica uporablja začimbe, kot so muškatni orešček, začimbe in ingver.
Köttbullar je postala priljubljena na Švedskem v 19. stoletju in se je pogosto postregla na banketih in drugih posebnih priložnostih. Jed so izvažali tudi v druge države, na primer v Združene države Amerike, kjer je postala priljubljena med skandinavskimi priseljenci.
Danes je köttbullar na Švedskem še vedno priljubljena jed, v kateri uživajo ljudje vseh starosti. Prav tako so priljubljeni izvozni izdelki, ki jih je mogoče najti v številnih restavracijah po vsem svetu.
(Foto: Getty Images)