Kakšna je pravzaprav resnica o izpiranju riža?

Večina ljudi misli, da je treba riž pred kuhanjem oprati, vendar ali je to res? Izkazalo se je, da na to vprašanje ni univerzalnega odgovora. Ali morate riž sprati ali ne, je odvisno od več dejavnikov, med drugim od vrste riža, ki ga uporabljate, načina kuhanja in vaših osebnih preferenc.
Prednosti izpiranja riža
Odstranimo odvečni škrob, zaradi katerega je riž lahko lepljiv. Odstranimo morebitno umazanijo, ostanke ali žuželke. Lahko pomaga izboljšati okus in teksturo riža.
Slabosti izpiranja riža
Lahko izperemo nekatere hranilne snovi v rižu. Zahteva lahko vaš dodaten čas in trud. Riž lahko postane manj lepljiv, kar pri nekaterih jedeh ni zaželeno.
Torej, ali morate riž sprati?
Če uporabljate beli riž, je na splošno priporočljivo, da ga pred kuhanjem sperete. Tako boste odstranili odvečni škrob in nečistoče, kar lahko pripomore k boljšemu okusu in teksturi riža. Če pa uporabljate rjavi riž, ga ni treba sprati. Plast otrobov rjavega riža vsebuje pomembna hranila, ki se lahko izperejo, če ga sperete.

Najboljši način za odločitev, ali riž sprati ali ne, je, da eksperimentirate in preverite, kaj je vam najbolj všeč. Poskusite enkrat sprati riž in preverite, ali opazite razliko v okusu ali teksturi. Če jo, lahko riž pred kuhanjem še naprej splakujete. Če razlike ne opazite, lahko izpiranje izpustite in si prihranite nekaj časa in truda.
(Foto: Getty Images)