Nevarnosti uživanja surovih jajc, ki bi jih morali poznati vsi

Jajca so hranljiva in vsestranska hrana, ki jo lahko uživamo na različne načine. Kaj pa surova jajca? Ali so varna za uživanje?
Odgovor je odvisen seveda od teh faktorjev.
Surova jajca lahko vsebujejo škodljive bakterije, kot je salmonela, ki lahko povzroči zastrupitev s hrano. Zato na splošno ni priporočljivo uživati surovih jajc. Vendar obstajajo nekatere izjeme. Na primer, pasterizirana jajca so varna za uživanje surova. Pasterizacija je postopek, ki uniči škodljive bakterije.
Druga izjema je, če pripravljate jed, ki se kuha takoj po dodajanju jajc, na primer majonezo ali holandsko omako. V tem primeru toplota pri kuhanju uniči vse škodljive bakterije.
Ali je torej varno jesti surova jajca? To je odvisno torej od okoliščin. Če niste prepričani, je najbolje, da se odločite za previdnost in jajca skuhate.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako se izogniti zastrupitvi s hrano iz surovih jajc
Kupujte le jajca iz uglednih virov. Jajca vedno shranjujte v hladilniku. Jajca kuhajte, dokler niso čvrsta.
Pred in po rokovanju z jajci si temeljito umijte roke z vodo in milom.
Z upoštevanjem teh nasvetov lahko preprečite zastrupitev s hrano s surovimi jajci.
(Foto: Getty Images)