Nevarnosti zelenega krompirja in kaj morate vedeti o tem?
Ali ste vedeli, da je lahko zeleni krompir strupen? Res je, zelena barva je posledica toksina, imenovanega solanin, ki lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko in v večjih količinah celo smrt.
Zakaj je krompir zelen? Zaradi sonca. Ko je krompir izpostavljen svetlobi, začne proizvajati klorofil, zeleno barvilo, ki daje rastlinam barvo. Klorofil pa ni edina stvar, ki nastane, ko je krompir izpostavljen svetlobi. Proizvaja tudi solanin.
Količina solanina v krompirju je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s sorto krompirja, količino sončne svetlobe, ki ji je bil izpostavljen, in s časom skladiščenja. Na splošno je krompir z belo kožo bolj dovzeten za nastajanje solanina kot krompir z rdečo kožo.
Kaj torej storiti, če v shrambi najdete zeleni krompir? Najbolje je, da ga zavržete. Tudi če je zelena barva le na majhnem delu krompirja, ni vredno tvegati.
Če niste prepričani, ali je krompir varen za uživanje, je vedno bolje, da se odločite za previdnostni ukrep in ga zavržete. Vaše zdravje je bolj vredno!
(Foto: Getty Images)