Kavna torta je tisto, kar bo naredilo vaša jutra čudovitejša ob vaši skodelici kave

Veste, kaj se odlično poda k skodelici kave? Rezina kavne torte! To okusno pecivo je pripravljeno s sladkim kolačem, prepojenim s cimetom, in prelivom streusel, ki kar kliče, da bi ga zdrobili v kavo.
Toda kaj pravzaprav je kavna torta? In od kod je prišla?
Ime “kavna torta” je nekoliko napačno, saj torta dejansko ne vsebuje kave. Vendar pa ga običajno postrežejo s kavo, oba pa sta pogosto seznanjena skupaj kot zajtrk ali brunch poslastica.
Izvor kavne torte je nekoliko nejasen, vendar se domneva, da izvira iz Nemčije. Nemška beseda za kavno pecivo je “Kaffekuchen” in je vrsta kvašenega peciva, ki je pogosto polnjeno s sadjem ali oreščki. Kavna torta se je sčasoma prebila v ZDA, kjer so jo prilagodili ameriškemu okusu. Ameriška različica kavne torte je običajno narejena iz testa, ki je podobno biskvitu, na vrhu pa je prelit s streusel prelivom.
Streusel je drobtinast preliv, narejen iz moke, sladkorja, masla in včasih oreščkov. Je popolno dopolnilo k sladki torti z okusom cimeta in doda malo teksture. Danes je kavna torta priljubljena poslastica za zajtrk v mnogih delih sveta. Enostavno jo je pripraviti doma in zagotovo bo všeč vsem, ki bodo sedeli za vašo mizo.
Ko torej naslednjič iščete okusen način za začetek dneva, posezite po rezini kavne torte! Ne boste razočarani.
Tu je še nekaj zanimivih dejstev o tem kolaču
Najpogostejši okus kavne torte je cimet, vendar je na voljo veliko drugih različic, vključno z borovnicami, jabolki in brusnicami.
Kavno pecivo lahko pripravite tako iz kvašenega kot tudi nekvašenega testa.
Streusel preliv lahko naredite iz različnih sestavin, vključno z moko, sladkorjem, maslom, oreščki in ovsom.
Kavno torto pogosto postrežemo ob skodelici kave, lahko pa jo uživamo tudi kot prigrizek ali sladico.
(Foto: Getty Images)