Uporabni triki za podaljšanje svežine živil
Ker si prizadevamo za čim manjše količine zavržene hrane in čim daljše ohranjanje svežine živil, smo za vas pripravili nekaj uporabnih trikov, kako podaljšati rok trajanja.
- Pametno shranjevanje: Zelenjava in sadje
Listnato zelenjavo zavijte v papirnate brisače in jo položite v vrečko, da preprečite nabiranje vlage. Sadje pa shranjujte ločeno od ostalih pridelkov, saj ti oddajajo plin etilen, ki pospešuje zorenje in posledično skrajša rok uporabe.
- Hranjenje mesa
Surovo meso shranjujte na posebni polici hladilnika, da preprečite morebitno kapljanje na druga živila. Če mesa ne boste takoj uporabili, ga zamrznite v vrečkah za zamrzovanje in iztisnite odvečni zrak.
- Zamrzovanje: Sadje in zelenjava
Z zamrzovanjem podaljšajte življenjsko dobo zrelega sadja. Sadje, kot so banane, jagodičevje in mango, pred zamrzovanjem narežite na kocke. Narezano sadje zamrznite in ga kasneje uporabite v sadnih napitkih ali prigrizkih. Prav tako zamrznite narezano zelenjavo in jo kasneje uporabite v juhah, omakah, kašicah …
- Vakuumsko pakiranje
Vakuumsko zaprta živila so zaščitena pred izpostavljenostjo zraku, kar pa bistveno zmanjšuje tveganje kvarjenja živil.
Z obvladovanjem teh tehnik ne boste le zmanjšali količine zavržene hrane, temveč boste tudi dlje časa uživali v dobrotah svojih živil.
(Foto: freepik.com)