Fonio je superhrana, za katero najbrž še niste slišali vse do sedaj
Fonio je drobno žito, ki izvira iz zahodne Afrike. Na tem območju ga gojijo že več tisoč let in velja za eno najstarejših žit na svetu.
Fonio je dober vir beljakovin, vlaknin in železa. Je tudi dober vir antioksidantov, ki lahko pomagajo zaščititi vaše celice pred poškodbami. Fonio vsebuje malo kalorij in ogljikovih hidratov, zato je zdrava izbira za ljudi, ki si prizadevajo shujšati ali nadzorovati raven sladkorja v krvi. Fonio je tudi dober vir lizina, esencialne aminokisline, ki je ni v številnih drugih žitih. Lizin je pomemben za rast in obnovo tkiv ter za proizvodnjo kolagena.
Fonio je vsestransko uporabno žito, ki se lahko uporablja v različnih jedeh. Kuhamo ga lahko kot riž ali kuskus, lahko pa ga zmeljemo v moko in iz njega pripravimo kruh, testenine ali palačinke. V zadnjih letih je fonio na Zahodu vse bolj priljubljen kot zdrava in trajnostna alternativa pšenici in rižu.
Nekatere zdravstvene prednosti fonija
Visoka vsebnost beljakovin in vlaknin
Nizka vsebnost kalorij in ogljikovih hidratov
Dober vir železa, lizina in antioksidantov
Lahko pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi
Lahko pomaga izboljšati zdravje črevesja
Lahko pomaga okrepiti imunski sistem
Ne glede na to, kako ga pripravite, je fonio okusno in hranljivo žito, ki ga lahko uživajo ljudje vseh starosti.
(Foto: Getty Images)