Ste se kdaj spraševali ali je pena na fižolu iz pločevink varna za uživanje?
Ste že kdaj odprli pločevinko fižola in vas je zmotila pena na vrhu? Niste edini. Veliko ljudi se sprašuje, ali je varno jesti fižol v pločevinki, ne da bi splaknili peno.
Dobra novica je, da je pena popolnoma varna za uživanje. Sestavljajo jo škrob in beljakovine iz fižola ter spojina, imenovana saponin. Saponini so naravno čistilo, ki pomaga zaščititi fižol pred kvarjenjem. Ali lahko torej jeste fižol v pločevinki, ne da bi splaknili peno? Da, lahko. Vendar obstaja nekaj razlogov, zakaj bi jih vseeno želeli splakniti.
Prvič, pena lahko vsebuje veliko natrija. Če pazite na vnos natrija, boste z izpiranjem fižola zmanjšali količino zaužitega natrija. Drugič, z izpiranjem fižola lahko odstranite del škroba in beljakovin. Zaradi tega bodo mnogi imeli manj problemov s črevesnimi plini.
Torej, to je to. Pena na fižolu iz pločevink je varna za uživanje, vendar kot vidite, obstaja nekaj razlogov, zakaj bi jo vseeno želeli sprati.
(Foto: Getty Images)