Kako lahko pražite zelenjavo kot pravi profesionalec (tudi če ste začetnik)?

Tukaj je nekaj najpogostejših napak, ki se jim morate izogniti pri praženju zelenjave, in kako jih odpraviti:
Zelenjave niste enakomerno narezali
Če zelenjave ne sesekljate približno na enako velike dele, se ne bo enakomerno skuhala.Veliki kosi bodo trdi in premalo kuhani, majhni pa zažgani.
Imate gnečo na pekaču
Če je na pekaču gneča, zelenjava nima dovolj prostora, da bi se pravilno spekla.Namesto da bi se spekla, se bo kuhala v pari, na koncu pa bo razmočena in pusto bledela. Da bi se temu izognili, zelenjavo na pekaču razporedite v enem sloju.
Zelenjave med praženjem ne obračate
Če zelenjave ne obrnete na polovici pečenja, bo porjavela le na eni strani. Če želite, da zelenjava enakomerno porjavi, jo obrnite vsakih 15-20 minut.

Pečete pri premajhnih temperaturah
Če zelenjavo pečete pri nizkih temperaturah, bo mehka in kašasta. Če želite, da bo zelenjava hrustljavo zapečena, jo pecite pri visoki temperaturi 200 stopinj Celzija ali več.
Uporabljate napačno opremo
Za pečenje zelenjave ne uporabljajte pekača? Visoke stranice posode bodo zadržale paro, zaradi katere bo zelenjava razmočena. Namesto tega uporabite pekač z robom.
Ne uporabljate dovolj olja
Olje prepreči, da bi se zelenjava prijela na pekač, in pripomore k enakomerni peki. Ne bojte se uporabiti velike količine olja.
Ne začinite dovolj vaše zelenjave
Če zelenjavo začinite s soljo, poprom ter drugimi zelišči in začimbami, boste dodali okus in globino.
Zelenjavo ne pražite dovolj dolgo
Če zelenjave ne boste pražili dovolj dolgo, bo premalo pečena. Če želite dobiti mehko pečeno zelenjavo, jo pecite vsaj 20 minut.
Prehitro jo vzamete iz pečice
Zelenjave ne vzemite iz pečice prezgodaj. Še nekaj minut po tem, ko jo vzamete iz pečice, se bo kuhala.Če želite imeti hrustljavo pečeno zelenjavo, jo pred serviranjem pustite nekaj minut, da se ohladi.
(Foto: Getty Images)