Turška sladica, ki je obnorela svet

Katmer je tradicionalna turška sladica, narejena iz plasti listnatega testa, napolnjenega s strjeno smetano in pistacijami.
Domneva se, da je nastala v 11. stoletju v Anatoliji.
Ime “katmer” izhaja iz turške besede “katlamak”, ki pomeni “zložiti”.
Katmer se tradicionalno postreže za zajtrk, lahko pa ga uživate tudi kot sladico ali prigrizek.
Najboljši katmer naj bi bil v mestu Gaziantep v Turčiji.
V Gaziantepu velja lokalni običaj, da morata ženin in nevesta po prvi skupni noči pojesti katmer, da bi njuna poroka trajala dolgo in mirno.
Katmer je bogata in okusna sladica, ki bo zagotovo zadovoljila vaše želje po sladkem.
Katmer je pripravljen iz posebne vrste moke, ki vsebuje veliko glutena.
Zaradi tega ima pecivo značilno kosmičasto strukturo.
Smetana, ki se uporablja za katmer, je narejena iz mleka, ki je bilo prekuhano in nato počasi ohlajeno.
Ta postopek povzroči, da se smetana zgosti ter postane bogata in kremasta.
Pistacije, ki se uporabljajo v pecivu katmer, so običajno pražene in zmlete, preden se dodajo pecivu.
Sladica tako dobi okus in vonj po oreščkih.
Katmer se pogosto postreže z medom ali sirupom.
Ta pomaga uravnotežiti sladkost peciva in mu doda pridih sladkosti.
(Foto: Getty Images)