Ste vedeli za te metode, s katerim ne boste uničili vsega vitamina C?

Ali kuhanje res uniči ves vitamin C?
Odgovor ni tako preprost…
Res je, da se med kuhanjem nekaj vitamina C izgubi, vendar je količina, ki se izgubi, odvisna od številnih dejavnikov, vključno z načinom kuhanja, časom kuhanja hrane in kislostjo hrane.
Neka študija je na primer pokazala, da lahko kuhanje zelenjave uniči do 50 % vsebnosti vitamina C.
Pri drugih načinih kuhanja, kot sta kuhanje v pari ali cvrtje, pa je izguba vitamina C veliko manjša.
Na izgubo vitamina C lahko vpliva tudi kislost hrane.
Citrusi so na primer naravno kisli, kar pomaga zaščititi vitamin C pred uničenjem med kuhanjem.
Druga živila, na primer paradižnik, pa niso tako kisla in lahko med kuhanjem izgubijo več vitamina C.
Kako torej zmanjšati izgubo vitamina C med kuhanjem?
Tukaj je nekaj nasvetov:
Izberite načine kuhanja z manj vode, na primer kuhanje v pari ali cvrtje.
Zelenjavo kuhajte krajši čas.
Živilom dodajte kisle sestavine, kot sta limonin sok ali kis.
Sadje in zelenjavo jejte surovo, kadar koli je to mogoče.
Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zagotovite, da iz hrane dobite največ vitamina C.
(Foto: Getty Images)