Saj to ne more biti res, pa je! Veste koliko užitne hrane se dnevno zavrže?

V svetu, kjer se mnogo ljudi še vedno spopada z lakoto in negotovostjo glede preskrbe s hrano, je osupljiva količina letno zavržene užitne hrane naravnost zaskrbljujoča.
Po podatkih Organizacije združenih narodov (UN) za prehrano in kmetijstvo (FAO) se zavrže približno tretjina vse hrane, ki je proizvedena za prehrano ljudi, kar znaša kar 1,3 milijarde ton.
Ti odpadki zajemajo vse faze verige preskrbe s hrano.
Od kmetije pa tja do do vilic se užitni proizvodi predčasno končajo zaradi dejavnikov, kot so prekomerna proizvodnja, neustrezno skladiščenje, standardi in vedenje potrošnikov.
V razvitih državah se precejšen del hrane zapravi na ravni potrošnikov, pri čemer gospodinjstva predstavljajo velik delež zavržene hrane.
Poleg tega se zaman zapravljajo dragoceni viri, kot sta voda in obdelovalne površine, kar povečuje pritisk na naše krhke ekosisteme.
Z razumevanjem resnosti tega problema in sprejemanjem odgovornih praks lahko vsi prispevamo k zmanjšanju količine zavržene hrane ter pozitivno vplivamo na globalno prehransko varnost.
Najbrž si mi in vsi vi želimo, da užitna hrana ne bi bila nikoli zavržena.
(Foto: Getty Images)