Za vas smo raziskali to “skrivnostno” gobo
Gobe matsutake, ki slovijo po izvrstnem okusu in redkosti, so v kulinaričnem svetu postale simbol razkošja.
Te edinstvene gobe so zelo iskane med gurmanskimi kuharji in ljubitelji gob ter dosegajo neverjetne cene do 1.000 USD ($) za kilogram.
Zaradi svoje redkosti in očarljive arome so se gobe Matsutake uveljavile kot poslastica, primerna za najzahtevnejše brbončice.
Matsutake, znanstveno znane kot Tricholoma matsutake, se večinoma pojavljajo v vzhodni Aziji, jugovzhodni Aziji, delih Evrope ter pacifiških obalah Kanade in Združenih držav Amerike.
Njihova rast je močno odvisna od določenih drevesnih vrst, kot so bor, smreka in jelka, zaradi česar so že po naravi redke.
Okoljski dejavniki in simbiotični odnosi s koreninami dreves imajo ključno vlogo pri njihovem gojenju, kar še dodatno prispeva k njihovi omejeni ponudbi.
Zaradi redkosti in izjemnega okusa se je povpraševanje po njih povečalo po vsem svetu, zlasti v restavracijah višjega cenovnega razreda in na luksuznih trgih.
Japonska, ki je ena največjih porabnic te gobe, se pogosto sooča z ostro konkurenco mednarodnih kupcev, kar še dodatno zvišuje cene.
Zato je tržna vrednost gobe močno narasla in je postala ena najdražjih kulinaričnih dobrot na svetu.
Bi odšteli 1.000 USD za to gobo? 🙂
(Foto: Getty Images)