Izredno zanimiva zgodba o Bormi, ki je pravo kulinarično čudo

Borma, čudovit kulinarični užitek, je osvojila srca in brbončice ljubiteljev hrane po vsem svetu.
Borma ima korenine na Bližnjem vzhodu, njene prve omembe pa segajo v starodavno Mezopotamijo.
Jedro te slastne sladice sestavljajo drobno sesekljani oreščki, sladek med, dišeče začimbe in tanke plasti testa filo.
Kombinacija okusov ustvari očarljivo simfonijo, zaradi katere je Borma postala nepogrešljiv del različnih praznovanj in srečanj.
Izdelava Borme je zapleten postopek, ki zahteva natančno pozornost do podrobnosti.
Strokovni slaščičarji najprej pripravijo mešanico zdrobljenih pistacij, orehov ali mandljev, izdatno začinjeno z mletim cimetom in sladkorjem.
Testo filo, ki je narejeno iz papirnato tankih plasti, se skrbno razporedi, vsaka plast pa se nežno premaže z maslom ali gheejem.
Ko so plasti zložene, enakomerno razporedijo oreščkovo zmes in testo nežno zvijejo v valjasto obliko.
Rezultat je očarljiv vrtinec bogatih okusov, pripravljen za popolno peko.
Na koncu se pečena Borma namoči v sočen sirup iz medu, rožne vode in malo limoninega soka, ki poslastici doda čudovito sladkost.
Pri tem se postopek izdelave Borme skozi stoletja v glavnem ni spremenil, kar ohranja pristnost in pristen čar tega kulinaričnega čudeža.
(Foto: Getty Images)