Je to najstarejši kruh na svetu?
Nekvašeni kruh, ki je v številnih kulturah po vsem svetu osnovni proizvod, ima zanimivo zgodovino, ki sega skozi tisočletja.
Za ta kruh sta značilni preprosti sestavini moka in voda, edinstven pa je zato, ker ne vsebuje kvasnih sredstev, kot so kvas, pecilni prašek ali soda bikarbona.
Zaradi odsotnosti teh snovi je kruh ravne in gostejše teksture, s čimer se razlikuje od svojih vrstnikov s kvasom.
Začetki nekvašenega kruha segajo v stare civilizacije, kot so Hebrejci in stari Egipčani.
V njihovih sušnih podnebjih je bilo kvašenih sredstev malo, zato se je razvila ta preprosta tehnika peke kruha.
Nekvašeni kruh je imel tudi kulturni in verski pomen.
Sčasoma se je ta kulinarična tradicija razširila po vsem svetu, vključevala regionalne različice in postala sestavni del različnih kulinaričnih dediščin.
Čeprav je sestava nekvašenega kruha preprosta, ima bogato zgodovino, ki kaže na iznajdljivost in izvirnost starodavnih družb.
(Foto: Getty Images)