Napoleonov izziv je spodbudil izum konzervirane hrane
V zgodnjem 19. stoletju je Napoleon Bonaparte, znani francoski vojskovodja, postavil izziv, ki bo vodil do ene najpomembnejših inovacij pri konzerviranju hrane.
V tem članku skupaj raziskujemo izvor konzervirane hrane in sledi njenemu izumu vse do Napoleonove potrebe, da vzdržuje svojo vojsko med vojaškimi pohodi.
Med Napoleonovimi vojnami so se Napoleonove čete soočile z zastrašujočim izzivom oskrbe s hrano, ki bi ostala sveža dalj časa.
Leta 1795 je francoska vlada ponudila denarno nagrado vsakomur, ki bi razvil zanesljivo metodo konzerviranja hrane.
Nicolas Appert, francoski slaščičar in kuhar, je sprejel izziv in leta 1809 zmagal.
Appertovo odkritje je vključevalo zaprtje hrane v steklenih kozarcih in njihovo segrevanje, kar je učinkovito uničilo bakterije in preprečilo kvarjenje.
Čeprav njegova tehnika ni vključevala konzerviranja, kot ga poznamo danes, je postavila temelje za to revolucionarno inovacijo.
Angleški trgovec Peter Durand, ki ga je navdihnilo Appertovo delo, je leta 1810 razvil postopek zapiranja hrane v pločevinke iz pocinkanega železa.
To je zaznamovalo rojstvo sodobne konzervirane hrane.
(Foto: Getty Images)