Poznate med Tupelo?
Tupelov med, znan po edinstvenem okusu in izjemni kakovosti, je cenjena poslastica, pridobljena iz nektarja cvetov drevesa belega tupela (Nyssa ogeche).
Ta zlati eliksir, ki ga proizvajajo predvsem v jugovzhodnih Združenih državah Amerike, ima posebno mesto v srcih in brbončicah poznavalcev medu po vsem svetu.
Med Tupelo, znan po svoji lahki, masleni sladkosti in minimalni granulaciji, je zelo iskan zaradi svojega neprimerljivega okusa in značilne cvetlične arome.
Drevo tupelo uspeva v močvirnatih predelih jugovzhodnih Združenih držav Amerike, predvsem v porečju reke Apalachicola na severozahodu Floride.
Čebele pridno nabirajo nektar iz cvetov tupelovke, ki za kratek čas cveti spomladi.
Pomanjkanje in ekskluzivnost medu Tupelo je mogoče pripisati tej omejeni sezoni cvetenja, pa tudi posebnim okoljskim pogojem, ki so potrebni za rast drevesa.
Poleg prijetnega okusa je med Tupelo vsestranska sestavina, primerna za številne kulinarične uporabe.
Zaradi njegovega blagega okusa je odlična izbira za sladkanje pijač, prelivanje sladic ali dodajanje kančka sladkosti marinadam in prelivom.
Poleg tega se med Tupelo ponaša s potencialnimi koristmi za zdravje, vključno z antioksidativnimi lastnostmi in protimikrobnimi učinki.
Je tudi vir bistvenih vitaminov, mineralov in naravnih encimov, ki lahko podpirajo splošno dobro počutje.
(Foto: Getty Images)