Chimichurri omaka

Chimichurri omaka, živahna in pikantna začimba, ki prihaja iz Argentine, je postala priljubljen dodatek jedem po vsem svetu.
Ta omaka s svojim svežim in zeliščnim okusom doda čudovito piko na i mesu in zelenjavi na žaru.
Poglobimo se skupaj v izvor in sestavine te pristne in okusne omake.
Chimichurri omaka izvira iz Argentine, kjer je nastala kot marinada za asado, tradicionalni argentinski žar.
Ime “chimichurri” naj bi izviralo iz baskovskega izraza “tximitxurri”, kar pomeni “mešanica več stvari brez določenega vrstnega reda”. Omaka običajno vsebuje svež peteršilj, česen, origano, rdeči vinski kis, oljčno olje in kanček čilija za rahlo segrevanje.
Te pristne sestavine delujejo v popolni harmoniji in ustvarjajo ravnovesje okusov, ki izboljšajo okus različnih jedi.
Chimichurri omaka je neverjetno vsestranska.
Lahko se uporablja kot marinada, omaka za polivanje ali preprosto kot začimba k mesu na žaru, perutnini, ribam ali celo pečeni zelenjavi.
Njen pikanten in z zelišči prežet okus povzdigne celotno kulinarično izkušnjo.
(Foto: Getty Images)