Izzivi odstranjevanja bakterij z lesenih desk

Ko gre za varnost hrane, sta pravilno ravnanje in priprava ključnega pomena.
Pogosto spregledan vidik je izbira deske za rezanje.
Medtem ko so lesene deske za rezanje priljubljene zaradi svoje estetske privlačnosti in trajnosti, predstavljajo edinstven izziv v smislu bakterijske kontaminacije.
Ko meso režete na leseni deski za rezanje, lahko bakterije iz surovega mesa prodrejo v drobne luknjice na njegovi površini. Bakterije se lahko zadržujejo v teh razpokah, zaradi česar jih je težje odstraniti z rednimi metodami čiščenja.
Za razliko od neporoznih površin, kot sta plastika ali steklo, porozna narava lesa zagotavlja ugodno okolje za razvoj bakterij. Viri poudarjajo potrebo po temeljitem čiščenju in razkuževanju lesenih desk za rezanje.
Pravilno vzdrževanje vključuje drgnjenje z vročo milnico, nanašanje blage raztopine belila in občasno mazanje z oljem za tesnjenje lesa. Poleg tega lahko uporaba ločenih desk za rezanje surovega mesa in drugih sestavin dodatno zmanjša tveganje navzkrižne kontaminacije.
Upoštevanje ustreznih protokolov čiščenja in vzdrževanja lahko pomaga ublažiti tveganje, kar zagotavlja varnejše okolje za pripravo hrane.
(Foto: Getty Images)