Skrivnost shranjevanja trdoživih zelišč
Ko gre za podaljšanje roka uporabnosti trdoživih zelišč, imajo pravilne tehnike shranjevanja ključno vlogo.
Raziščimo skupaj učinkovite metode.
Optimalna temperatura in vlažnost: raziskave priporočajo shranjevanje trdoživih zelišč, kot so npr. rožmarin, timijan in origano, pri temperaturah med 0-5°C in relativno vlažnostjo 85-90%.
Nadzor vlage: nek vir predlaga, da zelišča zavijete v rahlo vlažne papirnate brisače, preden jih shranite v nepredušne posode. Ta metoda pomaga ohranjati raven vlage brez povzročanja gnitja.
Izpostavljenost svetlobi: strokovnjaki poudarjajo pomen zaščite zelišč pred neposredno sončno svetlobo, da se prepreči izguba hranil.
Zelišča shranjujte v neprozornih posodah ali temnih omarah.
Z upoštevanjem teh tehnik lahko navdušenci nad zelišči povečajo življenjsko dobo in okus trdoživih zelišč ter tako zagotovijo svežo zalogo za daljša obdobja.
(Foto: Getty Images)