Nekaj nasvetov za preprečevanje, da bi se vaše ribe prijele na žar

Peka rib na žaru je lahko okusen in zdrav način uživanja v obroku, vendar je strah, da bi se prilepile na žar, včasih izziv.
Z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov si lahko zagotovite, da bodo vaše ribe ostale nedotaknjene in lepo pečene, brez kakršnih koli frustrirajočih nezgod z lepljenjem.
Tukaj je nekaj tehnik, ki vam bodo pomagale doseči mojstrsko peko na žaru z ribami.
Izberite pravo vrsto rib: odločite se za čvrste in mesnate vrste rib, kot so losos, tuna ali mečarica, saj se bolje obdržijo na žaru kot občutljive ribe.
Očistite rešetke za žar: čist žar je bistvenega pomena, da preprečite prijemanje. S ščetko za žar odstranite morebitne ostanke ali delce hrane z rešetk pred peko.
Običajno pustite kožo na ribah: če pustite kožo na ribah, lahko ustvarite zaščitno plast in pomagate zadrževati vlago, s čimer zmanjšate možnost lepljenja. Če imate raje ribe brez kože, poskrbite, da so rešetke dobro naoljene.
Uporabite žar z ravno ploščo: ploščati žar z gladko površino za kuhanje je lahko odlična alternativa tradicionalnim rešetkam za žar, saj zmanjšuje tveganje, da bi se ribe prijele.
Dajte ribam počitek: pred peko na žaru pustite ribe počivati na sobni temperaturi približno 15 minut. To spodbuja enakomerno kuhanje in zmanjša verjetnost prijemanja.
Pripravite to ribo: ribe osušite s papirnato brisačo, da odstranite odvečno vlago, saj se mokre ribe bolj sprijemajo. Začinite s soljo, poprom in poljubnimi zelišči ali začimbami.
Pripravite rešetke: pred peko na žaru rahlo naoljite rešetke, da ustvarite površino proti sprijemanju. S kleščami in zloženo papirnato brisačo, namočeno v olje, podrgnite po rešetkah. Segrejte žar: predgrejte žar na srednje visoko temperaturo. Pravilno ogret žar pomaga tvoriti naravno oviro proti prijemanju.
Uporabite pravilen postopek pečenja na žaru: ribe položite na segret žar pod kotom 45 stopinj glede na rešetke. Po nekaj minutah ribo nežno obrnite z lopatko ali kleščami.
Kako vzeti ribe z žara: ko je riba popolnoma pečena, potisnite lopatko med rešetke žara in ribo ter jo nežno dvignite. Bodite previdni, da rib ne “razbijete”.
Uporabite leseno desko: pečenje rib na predhodno namočeni leseni deski daje okus po dimu in preprečuje sprijemanje. Desko pred uporabo namakajte vsaj eno uro.
Uporabite aluminijasto folijo: če imate raje možnost enostavnega čiščenja, pecite ribe na žaru v paketih iz aluminijaste folije. Rahlo naoljite folijo in vanjo dajte začinjeno ribo, tako da ustvarite zaprt paket. Ribe se kuhajo na pari in ostanejo vlažne, hkrati pa se izognejo sprijemanju.
(Foto: Getty Images)