Zakaj pekoča omaka lahko osreči

Zanimivo je, da je znanost odkrila povezavo med pekočo omako in občutkom sreče.
Skrivnost je v sproščanju endorfinov, ki jih sproži spojina kapsaicin, ki jo najdemo v čiliju.
Glede na neko študijo, kapsaicin spodbuja sproščanje endorfinov, naravnih protibolečinskih sredstev našega telesa in izboljšav razpoloženja.
Ti endorfini se vežejo na specifične receptorje v možganih in ustvarijo prijeten občutek.
Poleg tega kapsaicin aktivira receptorje prehodnega receptorskega potenciala vaniloida tipa 1 (TRPV1), kar vodi do sproščanja dopamina, nevrotransmiterja, povezanega z nagrado in užitkom.
Začinjena hrana torej lahko poveča raven serotonina, kar prispeva k občutku sreče in dobrega počutja.
Serotonin je nevrotransmiter, povezan z uravnavanjem razpoloženja.
Čeprav se individualne preference glede pikantnosti lahko razlikujejo, je nesporna povezava med pekočo omako in “srečo”, ki ponujajo mamljivo razlago za vesela doživetja, v katerih uživajo številni ljubitelji pikantne hrane.
(Foto: Getty Images)