Sladica Baklava je čudovita poslastica z bogato zgodovino

Baklava je pecivo s koreninami v Turčiji, Grčiji in na Bližnjem vzhodu, ki je navdušila ljubitelje sladic po vsem svetu.
Ta izredno prijetna poslastica je sestavljena iz plasti kot papir tankega filo testa, izdelanega iz natančne mešanice moke in vode.
Zapletenega postopka raztezanja in rezanja testa na liste pogosto izvajajo izkušeni komercialni proizvajalci.
Za pripravo baklave okoli 30 do 40 listov fila izdatno premažejo s stopljenim maslom in zložijo v pekač.
Med plasti dodajo drobno sesekljane orehe, pistacije ali mandlje, ki tvorijo harmonično mešanico okusov.
Ko je pečeno do zlate popolnosti, je pecivo prepojeno s slastnim sirupom, prepojenim z medom in limoninim sokom.
Dodatne arome, kot so npr. cimet, mlete nageljnove žbice, kardamom ali rožna vodica, lahko izboljšajo nadev ali sirup.
Baklava ima zares posebno mesto v kulinarični tradiciji Turčije, Grčije in nekaterih balkanskih držav.
Njeno izjemno priljubljenost lahko pripišemo harmonični kombinaciji tekstur in okusov, zaradi česar je resnično neustavljiva sladica.
(Foto: Getty Images)