Kaj je Paella?

Paella je priljubljena jed v španski kuhinji, je očarala brbončice po vsem svetu s svojimi živahnimi okusi in barvito predstavitvijo.
Ker izvira iz območij pridelave riža vzdolž španske sredozemske obale, je postal sinonim za regijo Valencia.
Ta ikonična jed je dobila ime po paelleri, značilni ploščati okrogli ponvi z dvema ročajema, v kateri se tradicionalno kuha in postreže.
Za ustvarjanje te jedi se meso, kot je piščanec, svinjina ali zajec, skupaj z vrsto morskih sadežev, kot so školjke, kozice, školjke, raki in lignji, prepraži na dišečem oljčnem olju s čebulo, česnom in zelišči.
Meso in morske sadeže nato odstavijo, medtem ko riž, paradižnik, žafran in jušna juha nežno vrejo skupaj, da se okusi stopijo.
Nazadnje so ponovno uvedeni meso in morski sadeži, paella pa je okrašena z grahom, pimientosom in izborom zelenjave.
Medtem ko se tradicionalne paelle kuhajo na prasketajočem lesenem ognju na prostem, lahko sodobne prilagoditve pripravijo v zaprtih prostorih s kuhalnimi ploščami ali pečicami.
Ne glede na način kuhanja je rezultat jed, ki prikazuje harmonijo okusov, pridobljenih iz najbolj svežih sestavin in preverjenih tehnik.
(Foto: Getty Images)