Zakaj se fižol v pločevinkah med izpiranjem tako peni

Ste se kdaj vprašali, zakaj se fižol v pločevinkah ob izpiranju speni?
Čeprav se morda zdi to skrivnosten pojav, pa je za njim preprosta razlaga.
Raziskave, ki so jih izvedli živilski strokovnjaki in so bile objavljene v uglednih revijah, osvetljujejo ta izredno zanimiv pojav.
Penjenje fižola v pločevinkah pripisujejo naravnemu polimeru, ki je prisoten v fižolu, imenovanem saponin.
Saponin deluje kot površinsko aktivna snov, zmanjšuje površinsko napetost vode in olajša nastajanje mehurčkov, ko jo tresemo. Ko fižol operemo, se molekule saponina sprostijo s površine fižola in pomešajo z vodo ter ustvarijo penasto strukturo.
Več raziskav je potrdilo prisotnost saponina v različnih vrstah fižola, vključno s fižolom v zrnju, črnim fižolom in čičeriko.
Učinek penjenja je pri določenih sortah seveda zaradi razlik v koncentraciji saponinov bolj izrazit.
In naslednjič, ko boste splakovali fižol v pločevinkah in ko boste priča temu penastemu spektaklu, se spomnite na saponin.
(Foto: Getty Images)