Jastogi in ostrige, so bili nekoč hrana za “delavski razred”

Nekoč so jastogi in ostrige veljali za skromno hrano, povezano z delavskim razredom.
Vendar pa globlji potop v zgodovino razkrije fascinantno preobrazbo njihovega kulinaričnega statusa.
Viri potrjujejo, da so bile te dobrote res pomembne v prehrani delavskega razreda.
V 19. stoletju so bili jastogi v izobilju na voljo in sorazmerno poceni. Običajno so jih stregli zapornikom in vajencem, od tod tudi njihova povezanost z delavskim razredom.
Podobno so ostrige uspevale na obalnih območjih in so bile dostopne množicam.
Sčasoma pa so spreminjajoči se kulinarični okusi in vzpon industrializacije spremenili dojemanje teh prijetnih morskih bitij.
Ko jih je postalo manj in so bili njihovi okusi cenjeni, so jastogi in ostrige pridobili na “razkošju in ekskluzivnosti”.
Če na kratko zaključimo, torej zgodovinski viri utemeljujejo ta razvoj, saj sledijo prehodu jastogov in ostrig iz običajne hrane v zelo iskane dobrote v današnjem gastronomskem svetu.
(Foto: Getty Images)