Presenetljive legende in izročilo o izvoru sušija

Suši je jed, ki jo na Japonskem in po svetu uživajo že stoletja.
Njegova zgodovina je ovita v starodavne legende, zaradi česar je zanimiva kulinarična tema.
Po nekaterih virih so suši najprej razvili v jugovzhodni Aziji kot način konzerviranja rib s fermentacijo z rižem.
To tehniko so nato v 8. stoletju prinesli na Japonsko, kjer se je razvila v suši, ki ga poznamo danes.
Druga legenda pa pripoveduje o japonskem kuharju po imenu Hanaya Yohei, ki je v začetku 19. stoletja ustvaril stil sušija, znan kot nigiri suši.
Svoje kreacije je začel streči na majhnih krožnikih na živahni tokijski tržnici in jed je hitro postala priljubljena po vsej Japonski.
Ne glede na izvor je suši postal stalnica japonske kuhinje in priljubljena jed po vsem svetu.
Od tradicionalnega sušija nigiri do inovativnih fusion zvitkov, vsakdo najde nekaj, v čemer lahko uživa.
(Foto: Getty Images)