Črni poper je bil v srednjem pravi luksuz

Črni poper je v srednjem veku veljal za luksuzno sestavino in je bil zelo cenjen zaradi svoje sposobnosti izboljšanja okusa hrane.
Začimba je bila tako dragocena, da so jo pogosto uporabljali kot valuto, mnogi Evropejci pa so skušali najti način, kako ga pridobiti, ne da bi šli skozi Bližnji vzhod.
V 15. stoletju je Portugalec Vasco de Gama kot prvi človek obplul Afriko v iskanju začimb, med drugim črnega popra.
To zgodovinsko potovanje je odprlo trgovske poti, ki so Evropejcem omogočile pridobivanje začimb neposredno iz Indije in drugih delov Azije.
Pomen črnega popra v srednjem veku je dobro dokumentiran v zgodovinskih besedilih in poročilih.
Na primer, v 13. stoletju je francoski pisatelj Jean de Joinville opisal, kako ga je njegov kralj Ludvik IX. poslal na misijo v Egipt, da bi dobil začimbe, vključno s črnim poprom.
Podobno je italijanski raziskovalec Marco Polo opozoril na visoko vrednost popra v svojih pripovedih o svojih potovanjih na vzhod.
Ti in drugi viri potrjujejo status črnega popra kot zelo cenjenega luksuznega izdelka v srednjem veku.
(Foto: Getty Images)