Zakaj so paradižniki nekoč veljali za strupene

Nekateri ljudje v Evropi iz 18. stoletja so včasih menili, da so paradižniki, ki so danes zelo priljubljeni kot okusna in hranljiva hrana, strupeni.
Prepričanje, da so strupeni, je bilo tako razširjeno, da so jih imenovali “strupeno jabolko”.
Vendar pa je nadaljnja preiskava pokazala, da paradižniki dejansko niso bili odgovorni za smrti, ki so jim jih pripisali. Pravi vzrok težave so našli v uporabi namiznega pribora iz kositra, ki je vseboval visoko vsebnost svinca.
Kislost paradižnika je povzročila izpiranje svinca v hrano, kar je povzročilo zastrupitev s svincem in v nekaterih primerih tudi smrt.
To odkritje je seveda pomagalo razbliniti mit, da so paradižniki strupeni, in kmalu so postali priljubljena hrana po Evropi in pa tudi drugod.
Paradižnik je znan po številnih zdravstvenih koristih, vključno z visoko vsebnostjo vitamina C in antioksidantov.
(Foto: Pexels)