Ste vedeli zakaj je hrana v letalu drugačnega okusa?
Nadmorska višina ne spremeni samo vašega pogleda, temveč tudi kemijo vašega telesa, kar lahko vpliva na okus hrane.
Na visoki nadmorski višini vaše telo doživi spremembe v zračnem tlaku, ravni vlažnosti in ravni kisika, kar lahko vpliva na vaš okus in vonj.
Raziskave kažejo, da na višjih nadmorskih višinah brbončice na vašem jeziku postanejo manj občutljive na sladke in slane okuse, medtem ko postanejo bolj občutljive na grenke in kisle okuse.
V neki študiji so raziskovalci ugotovili, da se okus kave na visoki nadmorski višini spremeni zaradi znižanja zračnega tlaka.
Raziskovalci so zaključili, da zmanjšanje tlaka povzroči, da ogljikov dioksid, ki se sprošča med kuhanjem, hitreje uhaja, kar povzroči manj aromatičen in bolj grenak okus.
Na koncu je fascinantno vedeti, da nadmorska višina lahko vpliva ne le na vaše dihanje, ampak tudi na brbončice.
Ko boste naslednjič hodili v gore ali pa leteli z letalom, nikar ne bodite presenečeni, če bo vaša najljubša hrana nekoliko drugačnega okusa.
(Foto: Getty Images)