Nasini astronavti so se zapisali v zgodovino s prvo hrano, pridelano v vesolju

Nasini astronavti so se 10. avgusta 2015 zapisali v zgodovino z uživanjem svežih pridelkov, ki so bili v celoti pridelani v “vesolju”.
Ta preboj je prišel po uspešnem gojenju solate v posebej zasnovani rastni komori na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).
Poskus je bil del Nasinega programa Veg-01, katerega cilj je bil preizkusiti izvedljivost gojenja hrane v vesolju za podporo dolgotrajnim misijam izven Zemljine orbite.
Dosežek gojenja sveže hrane v vesolju je pomemben mejnik v raziskovanju vesolja. To pomeni, da imajo lahko astronavti na daljših misijah zdaj trajnosten vir svežih proizvodov, kar zmanjša njihovo odvisnost od misij za oskrbo z Zemlje.
Tehnologija, ki stoji za rastno komoro, bi lahko pripeljala tudi do razvoja samozadostnih vesoljskih habitatov in dolgoročnega raziskovanja vesolja, kar bi vplivalo na prihodnost človeških vesoljskih poletov.
(Foto: Getty Images)