Znanost v ozadju medu in zakaj je to tehnično čebelji izbljuvek

Med se pogosto imenuje čebelji izbljuvek in to ni čisto povsem netočno.
Čebele nabirajo nektar iz cvetov in ga shranjujejo v posebnem želodčku.
Encimi v posebnem želodčku razgradijo kompleksne sladkorje v nektarju v enostavnejše sladkorje, ki jih čebele lažje prebavijo.
Čebele nato vrnejo delno prebavljeni nektar v celice satja, kjer ga čebele razmahnejo s krili, da izhlapijo vodo, nadalje razgradijo in dehidrirajo.
Medtem ko se zamisel o uživanju čebeljih izbljuvkov morda nekaterim zdi neprivlačna, pa ljudje med uživamo že tisočletja in med ima številne koristi za zdravje.
Kajti med vsebuje antioksidante, ima antibakterijske lastnosti in lahko celo pomaga pomiriti vneto grlo in kašelj.
Vendar pa je seveda potrebno omeniti, da ni ves med ustvarjen enako.
Surovi med, ki ni bil segrevan ali predelan, ohrani več svojih koristnih lastnosti v primerjavi s komercialno proizvedenim medom.
Potrošniki se moramo zavedati tudi celo možnosti, da je med lahko tudi ponarejen s cenejšimi sladili ali pa je onesnažen s pesticidi.
(Foto: Getty Images)