Kaj morate vedeti o beljeni in nebeljeni moki

Moka je najbrž vaša osnovna sestavina v kuhinji, ki jo uporabljate v različnih pekovskih izdelkih, obstajata pa dve vrsti moke: beljena in pa nebeljena.
Beljena moka je kemično obdelana z aditivi za živila in kemičnimi sredstvi, da se pospeši proces staranja, kar ima za posledico bolj belo, drobnozrnato moko z mehkejšo teksturo.
Nebeljena moka pa se naravno stara in ohrani svojo naravno kremno barvo, gostejšo teksturo in močnejši okus.
Ena od glavnih razlik med beljeno in nebeljeno moko je torej tekstura. Beljena moka je mehkejša in finejša, zato je idealna za občutljive pekovske izdelke, kot so torte, piškoti in pecivo. Nebeljena moka ima gostejšo teksturo in je primernejša za kruh in pekovske izdelke, ki zahtevajo več strukture.
Druga razlika pa je tudi okus. Nebeljena moka ima nekoliko okus po oreščkih in pa pšenični okus, medtem ko ima beljena moka blažji okus.
Poleg tega velja, da je nebeljena moka, seveda po zdravi preprosti kmečki logiki, bolj zdrava, saj ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov.
Ali boste uporabili beljeno ali nebeljeno moko, je pač odvisno od vaših receptov in tudi od vaših osebnih želja.
(Foto: Getty Images)