Skrivna sestavina za popestritev vaših jedi

List Shiso, znan tudi kot list Perilla, je zelišče, ki izvira iz vzhodne Azije in je postalo priljubljeno v kulinaričnih krogih po svetu.
Je član družine mete in ima edinstven, osvežujoč okus, ki ga je težko opisati.
Shiso list ima kompleksen okus, ki združuje elemente mete, bazilike, janeža in cimeta, z rahlo grenkim priokusom. Tudi njegova aroma je značilna, s pridihom citrusov in sladko, cvetlično dišavo.
V japonski kuhinji se list Shiso pogosto uporablja kot okras za suši, sašimi in druge jedi, uporablja pa se tudi v solatah, juhah in enolončnicah.
V korejski kuhinji se pogosto uporablja za zavijanje mesa ali zelenjave in je pogosta sestavina kimčija. List Shiso je znan tudi po tem, da naj bi imel zdravilne lastnosti, nekatere študije pa celo kažejo, da bi lahko imel protivnetne in antioksidativne učinke.
Bogat naj bi bil tudi z vitamini in minerali, vključno z vitaminom A, kalcijem in železom.
(Foto: Getty Images)