Sestavine v čokoladi, zaradi katerih se počutite tako dobro

Čokolada je priljubljena poslastica, ki jo uživajo milijoni ljudi po vsem svetu.
Toda kaj je na čokoladi, da je tako neustavljiva? Odgovor se skriva v znanosti. Raziskave so pokazale, da čokolada vsebuje kemikalijo, imenovano feniletilamin (PEA), ki sproži sproščanje endorfinov v možganih.
Endorfini so naravne kemikalije v telesu, ki spodbujajo dobro počutje in ustvarjajo občutek ugodja in evforije. Zato je lahko uživanje čokolade tako zadovoljivo.
Poleg tega čokolada vsebuje kofein in teobromin, ki sta stimulansa, ki lahko izboljšata razpoloženje in kognitivne funkcije. Teobromin ima tudi sproščujoč učinek na telo, zato je čokolada priljubljena izbira za lajšanje stresa.
Vendar ni vsaka čokolada ustvarjena enako. Temna čokolada ima zlasti višjo koncentracijo kakavovih delcev, ki vsebujejo antioksidante, ki lahko ščitijo pred boleznimi srca in izboljšajo pretok krvi.
Ko si boste naslednjič privoščili čokolado, vedite, da gre za več kot le za njen slasten okus. 🙂
(Foto: Pexels)